BENGKEL JATI DIRI, PENGUKUHAN ROHANI DAN JASMANI PELAJAR PROGRAM ASASI SAINS DAN PERUBATAN UniSZA

Seramai 151 pelajar Pusat Asasi Sains dan Perubatan UniSZA (PUSPA) diwajibkan menyertai Bengkel Jati Diri, Pengukuhan Rohani dan Jasmani yang bertempat di Kem Survival Merang, Setiu, Terengganu. Program ini berlangsung selama empat hari berturut-turut iaitu pada 1 September 2023 sehingga 4 September 2023. Pelajar mengalami pengalaman yang menyeronokkan dimana mereka perlu merasai sendiri cara memasang khemah di tepi tasik. Secara tidak langsung, ia dapat melatih diri dalam team building dan alami sendiri kaedah berkhemah di bawah pengawasan staf yang bertugas.

Antara aktiviti yang dilaksanakan sepanjang program ialah ice breaking, jungle trekking, water-confidence, berkayak, malam bakat terunggul, kemahiran belajar dan personaliti diri. Bengkel ini dikendali oleh penceramah motivasi jemputan, Ustaz Ahmad Sofwat bin Osman dan En. Nik Muzzafar. Taklimat disampaikan dengan cukup bertenaga serta mendapat respons yang menggalakkan daripada pelajar yang hadir. Pelajar turut teruja menjawab pelbagai soalan serta mengutarakan pandangan sepanjang bengkel ini berlangsung.

Pada waktu petang, pelajar beriadah dan berjalan menuju ke balai cerap UniSZA yang terletak di atas bukit berdekatan. Pelajar merakamkan memori bersama rakan-rakan sambil mengibar bendera Malaysia sempena sambutan kemerdekaan di hadapan balai cerap UniSZA. Impak yang dapat dlilihat daripada bengkel ini adalah membentuk akhlak dan sahsiah diri pelajar secara berterusan. Selain itu, mengembalikan dan meningkatkan motivasi diri pelajar bagi membangkitkan kesedaran untuk mencapai sesuatu tujuan.

Majlis perasmian bengkel ini disempurnakan oleh Pengarah PUSPA, Prof Madya Dr. Sharifah Wajihah Wafa binti Syed Saadun Tarek Wafa. Keseluruhan, program ini berjalan
dengan lancar dan menerima reaksi positif dari rata-rata pelajar. Mereka sangat gembira kerana dapat berkhemah di dalam kesibukan belajar di kampus. Pelajar kami tidak hanya
tertumpu kepada pendidikan tetapi turut didedahkan kepada aktiviti-aktiviti lasak sebegini. Program diakhiri dengan penyampaian cenderamata sebagai penghargaan kepada penceramah jemputan dan sesi bergambar.

WhatsApp Image 2023 09 02 at 9.22.42 AMWhatsApp Image 2023 09 02 at 9.22.42 AM8906FB6B 2E0A 47B4 93D6 B53A9E152479WhatsApp Image 2023 09 01 at 5.06.15 PM 2